Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole

underline

Spółdzielnia miała działać na terenie miasta Koła i w promieniu 10 kilometrów. Dziś zrzesza około 2700 członków, zatrudnia około 600 osób w zakładzie w Kole oraz w oddziałach w Grodkowie i Ostrowie Wielkopolskim. Spółdzielnia posiada własną bazę transportową i stację paliw oraz prowadzi zaopatrzenie rolników-dostawców mleka w środki do produkcji rolnej. Kolska Spółdzielnia to dziś jedna z najnowocześniejszych spółdzielni mleczarskich nie tylko w Wielkopolsce, ale i w kraju, która w ciągu 2019 roku przerobiła blisko 350 milionów litrów mleka. Ponad 99% skupowanego mleka jest najwyższej jakości w klasie EKSTRA. Obecna lokalizacja Spółdzielni związana jest z wybudowaną proszkownią mleka w latach siedemdziesiątych. W kolejnych latach powstawały nowe linie produkcyjne – do produkcji masła, do produkcji serka wiejskiego typu cottage cheese, linia do pasteryzacji mleka i śmietan. W lipcu 2006 roku uruchomiono najnowocześniejszą w Polsce masłownię, w której można produkować 40 ton masła dziennie. Od 2018 roku kolska mleczarnia poszerzyła swoją ofertę o twaróg wędzony, kefir w kartonie oraz jogurt naturalny. W chwili obecnej Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole jest firmą łączącą tradycję z nowoczesnością. Siłą OSM jest wysoka jakości i konkurencyjna cena produktów. Spółdzielnia eksportuje obecnie ponad 60% produkcji.
 
Zwycięski produkt: Wyroby mleczarskie