Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK

underline

HISTORIA

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek ma swój początek w 1909 roku. Została założona w Woli Skromowskiej w województwie lubelskim przez Zygmunta Chmielewskiego jako Włościańska Spółka Mleczarska. Wraz z dynamicznym rozwojem, wkrótce zaczęto otwierać zakłady należące do spółdzielni – pierwszy z nich powstał w Radzyniu Podlaskim w latach 30-tych XX wieku. Pomimo strat poniesionych już na początku II wojny światowej, kiedy w wyniku bombardowania spaleniu uległy wszystkie dokumenty dotyczące firmy, mleczarnia nie przerwała swojej działalności. Od 1941 roku funkcjonowała jako Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, zaś po zakończeniu wojny – w 1950 roku – zakład upaństwowiono, a następnie na kilka lat całkowicie wstrzymano jego działalność. W latach 70-tych otwarto nowo wybudowany zakład, który był wówczas najnowocześniejszym w tamtym rejonie. Dzięki temu firma mogła dalej się rozwijać i podnosić standardy swoich produktów, zyskując tym zaufanie Klientów. Swoją obecną nazwę firma nosi od 1991 roku. Działa nie tylko w Radzyniu Podlaskim, gdzie znajduje się centrala, ale także w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach. Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jako pierwsza w kraju wyprodukowała ser Radamer z charakterystycznymi dziurami i ser długodojrzewający Bursztyn, a sery Serenada i Skarby Serowara pokochała cała Polska. Obecnie Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jest jednym z największych producentów żółtego sera w kraju. Na wieloletni sukces firmy składa się nie tylko doświadczenie, ale także ciągłe dążenie do podnoszenia jakości swoich wyrobów. Mleko, z którego powstają sery, pochodzi tylko ze sprawdzonych gospodarstw, a pracujący w centrali firmy serowarzy działają w swoim fachu od wielu lat. To wszystko sprawia, że Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, pomimo upływu lat, prosperuje wciąż na najwyższym poziomie. Dziś firma otwiera się również na działalność w sektorze HoReCa, widząc w nim potencjał i szansę na rozwój przedsiębiorstwa.

SPÓŁDZIELCZA MLECZARNIA SPOMLEK I SOLIDARNOŚĆ

Wiedząc, jak ważne jest zaufanie ze strony konsumentów, władze Spółdzielczej Mleczarni Spomlek od lat dokładają starań, by sery i inne produkty firmy były jak najwyższej jakości. Rynek w dzisiejszych czasach jest wymagający, a oferowane produkty muszą być odpowiedzią na zmieniające się potrzeby konsumentów.
Firma doskonale to rozumie. Posiada wymagane certyfikaty, a jej produkty wytwarzane są w bezpiecznych warunkach pracy przy zachowaniu procedur przyjaznych dla środowiska. Dziś Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek tworzy blisko dwa tysiące osób. Wykwalifikowana kadra pracowników nie zamyka się na nowe rozwiązania, chętnie przyjmując też w swoje szeregi nowych pracowników. Powstają tu produkty, którymi zachwycają się miłośnicy sera w całym kraju.

CZY WIESZ, ŻE…

• przedsiębiorstwo eksportuje za granicę blisko 20% swojej produkcji.
• podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro jeden z konkursów, w którym brali udział młodzi kucharze, polegał na przygotowaniu dania na bazie sera Bursztyn od Spomleku.
• tylko w 2017 roku Mleczarnia Spomlek wyprodukowała łącznie aż 23 tys. ton żółtego sera.