Spółdzielnia Mleczarska SPOMLEK


HISTORIA
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek ma swój początek w 1909 roku. Została założona w Woli Skromowskiej w województwie lubelskim przez Zygmunta Chmielewskiego jako Włościańska Spółka Mleczarska. Wraz z dynamicznym rozwojem, wkrótce zaczęto otwierać zakłady należące do spółdzielni – pierwszy z nich powstał w Radzyniu Podlaskim w latach 30-tych XX wieku. Pomimo strat poniesionych już na początku II wojny światowej, kiedy w wyniku bombardowania spaleniu uległy wszystkie dokumenty dotyczące firmy, mleczarnia nie przerwała swojej działalności. Od 1941 roku funkcjonowała jako Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, zaś po zakończeniu wojny – w 1950 roku – zakład upaństwowiono, a następnie na kilka lat całkowicie wstrzymano jego działalność. W latach 70-tych otwarto nowo wybudowany zakład, który był wówczas najnowocześniejszym w tamtym rejonie. Dzięki temu firma mogła dalej się rozwijać i podnosić standardy swoich produktów, zyskując tym zaufanie Klientów. Swoją obecną nazwę firma nosi od 1991 roku. Działa nie tylko w Radzyniu Podlaskim, gdzie znajduje się centrala, ale także w oddziałach w Parczewie, Chojnicach i Młynarach. Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jako pierwsza w kraju wyprodukowała ser Radamer z charakterystycznymi dziurami i ser długodojrzewający Bursztyn, a sery Serenada i Skarby Serowara pokochała cała Polska. Obecnie Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jest jednym z największych producentów żółtego sera w kraju. Na wieloletni sukces firmy składa się nie tylko doświadczenie, ale także ciągłe dążenie do podnoszenia jakości swoich wyrobów. Mleko, z którego powstają sery, pochodzi tylko ze sprawdzonych gospodarstw, a pracujący w centrali firmy serowarzy działają w swoim fachu od wielu lat. To wszystko sprawia, że Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, pomimo upływu lat, prosperuje wciąż na najwyższym poziomie. Dziś firma otwiera się również na działalność w sektorze HoReCa, widząc w nim potencjał i szansę na rozwój przedsiębiorstwa.