Międzychód Nowicka sp. j.

underline

HISTORIA

Firma Międzychód powstała w 1904 roku. W niedużej miejscowości w zachodniej Polsce otwarto wówczas fabrykę konserw. Przedsiębiorstwo skutecznie działało przez 15 lat, by po I wojnie światowej przekształcić się w Pomonę produkującą owocowe przetwory – dżemy, marmolady i konfitury. W drugiej połowie XX wieku, a dokładnie w latach 60., o firmie dowiedział się cały świat, a jej produkty były eksportowane do 20 państw. Były także wielokrotnie nagradzane na zagranicznych wystawach. Firma systematycznie rozrastała się, dzięki czemu w latach 90. XX wieku Międzychód produkował ponad 50 różnego rodzaju produktów. Od 2001 roku przez 10 lat firma działała w ramach koncernu Heinz, wytwarzając produkty pod marką Międzychód oraz Pudliszki. W 2012 roku firma Międzychód ponownie znalazła się w polskich rękach, zyskując przy tym prawo do znaku towarowego i całej marki.

MIĘDZYCHÓD I ROZWÓJ

Obecnie pieczę nad Międzychodem sprawuje Międzychód Nowicka spółka jawna. W 2012 roku Tomasz Nowicki, właściciel innej znanej w Wielkopolsce firmy, przejął zakład produkcyjny w Międzychodzie. Zainwestował w najnowocześniejszą w Polsce linię produkcyjną dań gotowych i sosów gorących, dzięki czemu przetwory i dania pod marką Międzychód w 2014 roku znów znalazły się na stołach Polaków. Dzięki inwestycjom nowego właściciela produkty Międzychodu produkowane są na jednej z najnowocześniejszych linii technologicznych. Do ich przygotowania nie używa się barwników, sztucznych aromatów, polepszaczy smaku czy substancji konserwujących. Dbając o rozwój techniczny w procesie produkcji, wciąż przykłada się dużą wagę do tradycji – smak jest wynikiem starannie opracowanej receptury, dobrej jakości surowców oraz specjalnie dobranych przypraw. O jakość potraw dbają pracownicy z wieloletnim doświadczeniem. Mimo istniejącej na rynku konkurencji i powstających nowych przedsiębiorstw, firma od kilku lat dynamicznie się rozwija. Produkty pod marką Międzychód zyskują nowych konsumentów i obecne są na półkach sklepowych zarówno w handlu tradycyjnym jak i w największych sieciach handlowych w całym kraju.

CZY WIESZ, ŻE…

• w procesie produkcji Miedzychód nie dodaje wzmacniaczy smaku, konserwantów, barwników i aromatów. Także wszystkie używane przez firmę surowce, w tym mięso, są wolne od tego typu dodatków.
• sok pomidorowy Międzychód produkowany jest tylko raz w roku (przez około 1 miesiąc), kiedy są dostępne świeże, odpowiednio dojrzałe pomidory, które trafiają do produkcji prosto z upraw.
• produkty Międzychodu, m.in. dżem wiśniowy, otrzymały pierwsze międzynarodowe wyróżnienia już w 1925 roku na wystawie handlowej w Paryżu.
• Sok pomidorowy, ketchupy i koncentrat pomidorowy produkowane są w Międzychodzie tylko z polskich pomidorów.

artykuł cz. 1

artykuł cz. 2

artykul_cz1_z 2016