Spółdzielnia Mleczarska JANA

underline

HISTORIA

Początki Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej Jana w Środzie Wielkopolskiej sięgają przełomu lat 1884/1885. Wtedy to Jadwiga von Duszyńska, wykorzystując szybki rozwój chowu bydła mlecznego w rejonie średzkim, uruchomiła pierwszą mleczarnię. Znaczące dla mleczarni zmiany nastąpiły 20 lat później. 20 października 1905 roku lokalni producenci mleka utworzyli Spółdzielnię Mleczarską, która 15 marca 1906 roku wykupiła mleczarnię od Jadwigi von Duszyńskiej, rozpoczynając jednocześnie budowę nowego obiektu. Jest on eksploatowany do dnia dzisiejszego i stanowi jedną z części kompleksu obecnego zakładu. Dziś mleczarnia funkcjonuje jako Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana, a jej wyroby znane są nie tylko w Wielkopolsce. W 2006 roku jako zakład produkcyjny przyłączona została Spółdzielnia Mleczarska w Kaźmierzu Wielkopolskim, co pozwoliło na rozszerzenie listy asortymentowej produkcji. Ostatnie lata działalności Spółdzielni to okres intensywnego inwestowania i rewolucyjnych zmian w produkcji mleka surowego oraz w przetwórstwie. Podczas gruntownej modernizacji zakładu przebudowano wszystkie działy produkcyjne, wyposażając je w najnowsze linie technologiczne odpowiadające najwyższym standardom w produkcji mleka. W tym zakresie rozpoczęto również ścisłą współpracę z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim, co pozwala wykorzystywać najnowsze zdobycze naukowe z dziedziny przerobu mleka surowego. Pioniersko wdrożono tzw. ociekową produkcję twarogów, jak również linię do ultrafiltracji twarogu, co okazało się strzałem w „dziesiątkę”. Produkty pochodzące z tych linii produkcyjnych znalazły uznanie klientów nie tylko w kraju, ale również poza granicami.

ŚREDZKA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA JANA I SOLIDARNOŚĆ

Spółdzielnia zrzesza rolników spółdzielców, którzy dzięki ogromnemu wysiłkowi i nakładom finansowym wyspecjalizowali i unowocześnili swoje gospodarstwa. Wszyscy oni gwarantują dostawę surowca o najlepszych parametrach, z którego produkowane są wyroby najwyższej jakości.
Sukces Spółdzielni to suma kilku składowych. Jedną z nich są ludzie. Spółdzielnia zatrudnia dziś około 300-stu pracowników, solidnych fachowców i prawdziwych mistrzów w swojej branży.
Za dynamicznym rozwojem firmy stoją także maszyny i urządzenia najnowszej generacji oraz nowoczesne technologie. Ponadto utrzymywana od lat współpraca z ośrodkami naukowymi przyspiesza wdrażanie najnowszych osiągnięć dostępnych w branży mleczarskiej.
W spółdzielni przywiązuję się dużą wagę do nowoczesnych działań marketingowych i systematycznego uczestnictwa w największych wydarzeniach targowych w kraju i zagranicą, a także do udziału w licznych konkursach i wystawach. Dzięki temu Spółdzielnia zdobywa różnego rodzaju nagrody, zarówno te z zakresu rozwoju Spółdzielni jak i liczne wyróżnienia produktów. Wyroby Jana są w każdym roku, począwszy od 2004, nagradzane „Złotym Medalem” Międzynarodowych Targów Żywnościowych „Polagra” w Poznaniu. Większość z nich ma certyfikaty jakości „Q” oraz prestiżowe znaki „Poznaj Dobrą Żywność”. Masło Spółdzielni posiada znak „Jakość i Tradycja”. Wszystko to sprawie, że produkty lokalnej wielkopolskiej Spółdzielni zdobywają uznanie na rynku Unii Europejskiej.

CZY WIESZ, ŻE…

• do dziś w archiwach Spółdzielni pieczołowicie przechowywane jest zezwolenie miejscowej policji na pracę w niedzielę i święta, o które zwróciła się właścicielka mleczarni Jadwiga von Duszyńska. Dokument ten, w języku niemieckim, wydany został 23 lutego 1885 roku.
• jednym z flagowych produktów mleczarni są sery solankowe. Powstają metodą samoociekową, a swój niespotykany smak zawdzięczają moczeniu w roztworze solanki. Sery solankowe JANA zdobyły Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich Polagra Food 2015.
• jogurt znany był człowiekowi już wiele tysięcy lat temu. Spożywali go Babilończycy i Egipcjanie, a powstawał przez długotrwałe gotowanie lub pozostawianie surowego mleka w odpowiednio wysokiej temperaturze.