Cykoria S.A.

underline

HISTORIA

CYKORIA S.A. jest producentem koncentratów spożywczych, suszów warzyw i owoców, przypraw i mieszanek przyprawowych, a także suszu cykorii korzeniowej.
Dzieje przedsiębiorstwa sięgają 1880 roku, kiedy to w samym sercu Kujaw została założona Cukrownia Wierzchosławice Spółka Akcyjna. W ciągu następnych dziesięcioleci dwukrotnie zmieniała formę własności na Towarzystwo Akcyjne w 1919 roku i ponownie na Spółkę Akcyjną w 1931 roku. W latach 30-tych przy Cukrowni rozpoczęła działalność Ochotnicza Straż Pożarna. W roku 1951 fabryka została przejęta przez państwo i kontynuowała działalność pod nazwą „Państwowe Przedsiębiorstwo Suszarnia Cykorii w Wierzchosławicach”. W latach 50-tych XX wieku fabryka rozpoczęła wytwarzanie najwyższej jakości suszu korzenia cykorii, podstawowego składnika kaw zbożowych. W 1994 roku w ramach prywatyzacji przedsiębiorstwo przekształcono w Spółkę Akcyjną ze 100% kapitałem polskim. Otrzymało ono nazwę Zakłady Przetwórstwa Cykorii S.A. (CYKORIA S.A.). Wtedy też następuje najbardziej dynamiczny rozwój firmy.
Ta historyczna fabryka jest wpisana w krajobraz Kujaw i jako jedna z nielicznych w kraju pozostaje w polskich rękach, kultywując tradycje regionu. CYKORIA S.A. jest liczącym się producentem koncentratów spożywczych i ich dostawcą na rynek lokalny i zagraniczny. Oprócz produkcji suszu cykorii ważną gałęzią w działalności firmy jest przetwórstwo marchwi i innych warzyw. Uprawiane są one na obszarze 550 hektarów przez 230 plantatorów. 18 000 ton warzyw zapewnia produkcję na okres kilku miesięcy w roku. Wyroby są widoczne w sklepach i marketach w handlu tradycyjnym i nowoczesnym, skutecznie konkurując z asortymentem innych producentów. Pozycja CYKORII S.A. na rynku krajowym jest stabilna i ugruntowana od wielu lat. Wyroby oparte na własnych recepturach i pomysłach zdobyły szacunek i podziw kulinarnych smakoszy w kraju i za granicą.

CYKORIA I KREATYWNOŚĆ  

Mając na uwadze, jak często firma wprowadza nowe produkty, trzeba docenić ją za baczne obserwowanie rynku i natychmiastowe reagowanie na jego potrzeby. Każdorazowo, gdy pojawia się możliwość odpowiedzi na nowy trend w branży, CYKORIA S.A. od razu ją wykorzystuje.
Portfolio produktów to ponad pół tysiąca różnych wyrobów. Popularnością cieszą się desery, przyprawy jednorodne, mieszanki przyprawowe, zupy, sosy oraz dodatki do ciast. Swoich zwolenników ma również kawa zbożowa CYKORIANKA. Rosnącą popularność można też zauważyć wśród klientów kupujących naturalne chipsy jabłkowe.
Chrupkie i wysuszone jabłka z polskich sadów bez dodatku cukru, soli i substancji konserwujących są idealną przekąską dla dzieci i dorosłych. Wyprodukowane według specjalnej receptury zachowują swoje naturalne walory i wartości odżywcze. Swój wyśmienity smak, wygląd i kształt zawdzięczają polskim odmianom jabłek i nowoczesnej technologii produkcji.
Na rynku uzupełnieniem istniejącej linii Jabcusiów są chipsy z dodatkiem cukru, cynamonu oraz chipsy gruszkowe GRUSIE, mieszanka owocowo-warzywna, w której skład wchodzą suszone jabłka, gruszki i naturalna, różnokolorowa marchew.
Kluczem do sukcesu firmy jest nie tylko produkcja. Odpowiednie zarządzanie sprzedażą sprawiło, że wyroby zyskały na popularności również za granicą, co obrazują nie tylko wzrosty sprzedaży, ale również otrzymywane nagrody. W połączeniu z ciągłym wdrażaniem innowacyjnych rozwiązań firma ma zagwarantowaną stabilną pozycję na rynku. Produkty od CYKORII S.A. posiadają charakterystyczny design, dzięki któremu marka jest dobrze rozpoznawalna wśród innych produktów na sklepowych półkach.

CZY WIESZ, ŻE…

• CYKORIA S.A. jest obecna na rynku rosyjskim, na który eksportuje znaczną część swoich produktów. Każdego roku firma bierze udział w Międzynarodowych Targach Spożywczych w Moskwie, dzięki czemu może nie tylko rozwijać się coraz szybciej na rynku wschodnim, ale również umacniać swoją pozycję.
• w 1999 roku CYKORIA S.A. wzięła udział w zbiórce żywności dla mieszkańców Kosowa, przekazując 2 tony zup w proszku.
• jeden z najpopularniejszych produktów w ofercie CYKORII S.A. – Jabcusie – produkowany jest wyłącznie z polskich jabłek.